Dry needling – Fysiotherapie Mijnsherenlaan/ Portland/ Zuidplein – Rotterdam
Header afbeelding

Wie zijn wij?

Welkom bij Fysiotherapiepraktijken Mijnsherenlaan / Portland / Zuidplein. U kunt bij ons terecht voor onder meer: Bekkenfysiotherapie, Manuele therapie, Kinderfysiotherapie, Oedeemtherapie, Handfysiotherapie, Dry needling, Paramedische trainingstherapie.

Dry needling

Dry needling is een behandelvorm waarbij door middel van een acupunctuurnaald spierknopen worden ontspannen. Deze spierknopen kunnen in een gespannen spier voorkomen en worden ook wel triggerpoints genoemd. Naast lokale drukpijn kan deze triggerpoint ook uitstralende pijn elders in het lichaam geven, ver van de triggerpoint verwijderd. Triggerpoints kunnen zich op verschillende manieren uiten:

– pijn ter plekke in de spier met of zonder uitstraling;
– bewegingsbeperkingen en/of stijfheid;
– verminderde kracht bij aanspannen van de spier.

Dry needling is niet het zelfde als acupunctuur aangezien het niet werkt met een energieconcept. Bij acupunctuur worden meridianen (energiebanen) aangeprikt ter herstel van de Chi. Dry needling werkt door middel van het aanprikken van triggerpoints (spierverhardingen) in de spier ter herstel van de soeplesse van de spier en vermindering van de uitstralende pijn.

Hoe kunnen spierverhardingen ontstaan?

  • door een verkeerde beweging;
  • door langdurig verkeerde (werk)houding;
  • langdurige overbelasting bij sport of zwaar werk;
  • beschadiging van weefsel bij een hernia;
  • langdurige afwezigheid van beweging (gips immobilisatie);
  • stress, depressie, onrust en vermoeidheid.

Hoe voelt de behandeling aan?

Het inbrengen van de naald voelt u niet of nauwelijks. Bij aanprikken van de triggerpoint kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit voelt u als schokjes in de spier. Na deze schokjes ontspant de spier en neemt meestal de pijn die met de spierspanning gepaard gaat af en de soeplesse van de spier toe. Vaak is hierna bewegen met veel minder pijn mogelijk. Soms treden er nog lichte nareacties op waarbij u het tijdelijk iets warmer kunt krijgen, u gaat zweten of dat u zich even naar of vermoeid voelt. Het is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken. Deze klachten verdwijnen snel weer.